Glade hjul - prosjektbeskrivelse

Les vår blogg fra:

Afghanistan Australia Burundi Egypt India Irland Isle of Man Kongo Nederland Nord-Irland Norge Skottland Sverge Zambia Zimbabwe

 

Les i bloggen vår om:

Bøker Dykking Foto Fotturer Friluftsliv Jakt og fiske Judo Kajakk Mat og drikke Ski Sykkel Trening 
Helsport

Kokatat

 Vil du ha denne plassen?
Kontakt oss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drageløperen

Drageløperen av Khaled Hosseini
Utgitt: 2006
Forlag: Schibsted forlagene
ISBN: 8251621488

Året er 1975, og tolv år gamle Amir fra Kabul ønsker å vinne den årlige drageturneringen og dermed sin fars anerkjennelse. Amirs venn Hassan lover å hjelpe til. Hassan er tjenerens sønn, og tilhører en mindre ansett folkegruppe. Amir misunner likevel hans naturlige mot, og ikke minst hans plass i farens hjerte. På turneringsdagen skjer det noe katastrofalt som gjør at guttene mister kontakten med hverandre. Etter den sovjetiske invasjonen flykter Amir og faren til USA, og først etter mange år vender Amir tilbake til Afghanistan. Kanskje dette er hans sjanse til å gjøre opp for seg.

Forfatteren, Khaled Hosseini, er født i Afghanistan, men flyktet til USA som liten. Drageløperen skildrer Kabul og afghansk kultur slik den var før den Sovjetiske invasjonen, og siden under Talibans styre. Boka gir således en indirekte beskrivelse av hvordan krig og konflikter kan ødelegge et land og hva det gjør med menneskene som bor der.

Hovedtemaene i boka er allikevel ikke krig eller Taliban, men mellommenneskelige forhold. Forholdet mellom far og sønn og forholdet mellom venner er sentrale. Boka handler om svik, feighet, skyldfølelse og mot.

Selv om boka i hovedsak dreier seg om personlige nederlag og seire, skildrer den også hvordan en flyktningetilv&aerlig;relse i et fremmed land kan oppleves; hvordan det er å begynne på nytt, respektere nye regler og en ny kultur samtidig som man holder på sin egen tradisjon.

Den er vel verdt å lese!