Glade hjul - prosjektbeskrivelse

Les vår blogg fra:

Afghanistan Australia Burundi Egypt India Irland Isle of Man Kongo Nederland Nord-Irland Norge Skottland Sverge Zambia Zimbabwe

 

Les i bloggen vår om:

Bøker Dykking Foto Fotturer Friluftsliv Jakt og fiske Judo Kajakk Mat og drikke Ski Sykkel Trening 
Helsport

Kokatat

 Vil du ha denne plassen?
Kontakt oss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GHOST WARS

- the secret history of the CIA, Afghanistan, and Bin Laden, from the Soviet invasion to September 10, 2001
by Steve Coll


I nesten et kvart århundre, mens folk flest ikke ante noen ting, har Afghanistan v&aerlig;rt en lekegrind for forskjellige etterretningstjenester som har utført hver sine dekkoperasjoner. CIA, KGB, Pakistansk ISI og Saudi Arabias General Intelligence Departement opererte alle direkte og hemmelig i Afghanistan. Enorme mengder med kontanter og våpen ble levert til forskjellige fraksjoner i de skiftende Afghanske krigene. Gerilja krigere ble trent opp og ekstremistiske propagandaaksjoner satt i gang. Midt i denne kampen mellom stormaktene, dukket Taliban opp og Bin Laden bygde sin globale organisasjon; Al Qaeda.

Sovjet ville innføre kommunismen (men måtte sende inn snikskyttere for å drepe den ivrige Afghanske kommunistiske lederen fordi han var for kommunistisk). CIA ville få "Den Russiske Bjørnen" til å blø. Pakistan ønsket seg trening for gerilja soldater til Kashmir. Sudan ønsket seg en amerikansk ambassade. Taliban ønsket seg kontrollen over Iran. Og Bin Laden selv, han kjemper Palestinerens sak.

Har du noen gang lurt på hvordan et folk kan havne opp med et styresett som Taliban? Eller hva som er sammenhengen mellom Taliban og Al Qaeda? Fikk Bin Laden noen gang støtte fra USA? Hadde CIA planer om å eliminere Bin Laden allerede før 11. september? På hvilket lag spiller Pakistan? Hvem var den Afghanske helten; Massoud? Og hva har alt dette med Saudi Arabia å gjøre?

Steve Coll er redaktøren i The Washingtøn Post, og han har jobbet i Afghanistan og Pakistan mellom 1989 og 1992. I boka GHOST WARS gir han svar på mange av de spørsmålene mange stiller seg etter 11. september. Boka inneholder mye informasjon, men det fortellende språket gjør den til spennende lesing. 89 sider med detaljerte referanser på slutten av boka forteller sitt om informasjonsmengden i de nesten 600 sidene fulle med action og snodige fortellinger.

Liker du å leve i den tro at verden er oversiktelig og grei, og at politikerne vet hva de driver med; da er kanskje ikke denne boka noe for deg. Dere andre kan kj&�slash;pe den hos Bokhandleren i Kabul: Shah M Book Co. Den er også å få kjøpt i vanlige norske bokhandlere, og på www.bokkilden.no koster den 115,- i pocketutgave. Den anbefales!