Glade hjul - prosjektbeskrivelse

Les vår blogg fra:

Afghanistan Australia Burundi Egypt India Irland Isle of Man Kongo Nederland Nord-Irland Norge Skottland Sverge Zambia Zimbabwe

 

Les i bloggen vår om:

Bøker Dykking Foto Fotturer Friluftsliv Jakt og fiske Judo Kajakk Mat og drikke Ski Sykkel Trening 
Helsport

Kokatat

 Vil du ha denne plassen?
Kontakt oss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snublebluss

Snublebluss er noe de fleste med erfaring fra Forsvaret kjenner til. Der blir det stort sett brukt i forbindelse med varsel om uvedkommende passering av områder eller sperregrenser.

Snublebluss

Prinsippet bak snublebluss er temmelig enkelt; en tråd kobles mellom en utløsermekanisme for et eller annet utstyr (ofte pyroteknisk) som lager lyd, lys eller annet signal når det blir aktivert og et fast punkt. Når noen eller noe går på denne tråden blir utstyret som er tilkoblet aktivert og signalet blir utløst.

Snublebluss har sin anvendelse også andre steder enn i Forsvaret. Det kan for eksempel være nødvendig å få varsel om dyr (for eksempel isbjørn) kommer innefor et gitt område (leirplass, matstativ etc.), i slike tilfeller vil snublebluss være et nyttig redskap. På lengre turer vil et slikt oppsett også avlaste deltakerne og gjøre at de slipper å ha våkne isbjørnvakter hele døgnet, dette vil spesielt gjelde for turer der antall deltakere som kan veksle på slike vakter er få.

Snublebluss er som regel å få tak i hos spesielle butikker i tilknytning til områder der det kan være behov for det (for eksempel i Longyearbyen), men ofte er det både dyrt og i begrenset antall og utvalg. Snubleblusset må være tilpasset den type område du skal ferdes i, for eksempel er det ikke så veldig nyttig med bluss som kun gir lyssignal på en sommertur på Svalbard (siden det er lyst hele døgnet da). Det bør også vurderes om konstruksjonen på blusset er egnet til å tåle 40 minusgrader ved vinterturer, det er jo ikke sikkert at alle plastprodukter er like glade i slik kulde.

I forkant av vår forrige padletur på Svalbard kunne jeg ikke finne noen særlig egnede snubleblussløsninger på markedet som ikke kostet altfor mye og som var kjappe og praktiske å sette opp og transportere i kajakk. Jeg endte derfor opp med å koke i hop en egen løsning med til dels rimelig og lett tilgjengelig utstyr. Dette systemet har vi hatt god erfaring med, under artikkelen finner du også en liten videosnutt der vi tester blusset. Snubleblussets oppbygging: Selve blusset baserte jeg på en i utgangspunktet håndholdt signalpenn av typen Comet. I oppspent tilstand boret jeg så et hull gjennom både pennekroppen og det innvendige tennstempelet. Gjennom dette hullet puttes deretter en låsesplint (se bildet under). Når låsesplinten dras ut kjøres tennstempelet opp i patronen som deretter utløses.

Signalpenn med splint

Jeg valgte å benytte signalpenn av flere grunner;

  • Enkel å få tak i
  • Korrosjonsbestandig (stort sett deler i hardplast)
  • Et bra utvalg av ulike bluss til ulike formål (smell og lysbluss) som enkelt monteres på pennen
  • Relativt rimelig

Signalpennen monteres videre opp på en egnet påle. Jeg brukte strømgjerdepåler i stål som man kan få kjøpt på Felleskjøpet, disse får man også i plast om man ønsker lettere påler. Rundt det området man ønsker at varsling må man strekke en tråd som kobles til låsesplinten på signalpennen.

Snublebluss på påle Snublebluss, detalj

Jeg valgte å bruke de samme strømgjerdepåler som nevnt ovenfor til dette. Videre hadde jeg festet barduner til pålene (2 stk teltbarduner til hver) for å forhindre at de bøyde seg ved belastning – man er avhengig av et nokså rigid trådsystem for å være sikker på at låsesplinten dras ut og blusset utløses når noen/ noe går i tråden. Ved å benytte et ekstra sett med trådføringer på pålene fikk jeg også snubletråd i to høyder (knehøyde og hoftehøyde) – isbjørnen kan være lur nok til å krype under tråden om den er for høy, to tråder gjør det i hvert fall litt vanskeligere for den. Selve tråden bør være nokså uelastisk for å sikre at blusset blir utløst (det er jo ingen vits i at bjørnen kan strekke tråden helt fram til teltet uten at blusset utløses). Jeg benyttet uelastisk fiskesene til dette (0,8 mm sene er et bra utgangspunkt, husk at den også må ha stor nok bruddstyrke til å trekke ut låsesplinten av signalpennen).

Legg merke til "overfallsalarmen" koblet til den nederste trådenI motsetning til i Forsvaret er det ikke noe poeng i at tråden skal være lite synlig, det kan like godt hende at isbjørnen snur om den tydelig ser en oppspent tråd. For kjapp inn- og utspoling av tråden valgte jeg å montere en enkel fluefiskesnelle på pålen der signalpennen er montert. Dette har den fordel at tråden lett kan snelles inn og ut samt strammes opp. Husk at snella må låses tilstrekkelig til at låsesplinten trekkes ut ved belastning på tråden (og ikke at snella bare spoler ut ved belastning). Når systemet så er satt opp gjelder det jo selvsagt å huske på at det er der. I alle tilfeller så husker en det gjerne etter at man har gått på det en gang eller to…

På våre turer på Svalbard har vi benyttet en signalpenn på den ene tråden og en liten støysender på den andre. Støysendere kan for eksempel være av typen ”Overfallsalarm” (denne må teipes litt for å være regnsikker) som man kan få kjøpt på bl.a. Clas Ohlson. Denne støysenderen lager en intens lyd som, om den ikke klarer å jage bort isbjørnen, i hvert fall vekker de som ligger og sover i teltet…

 

 

Under kan du se en videosnutt der vi tester snubleblusset under vår siste padletur på Spitsbergen.

 

 

 

1 2
3 4
5 6
7 8
9 10
11 12
13 14